Que la llengua és viva és un fet inqüestionable. La tecnologia i la nova era de la informació i la comunicació ens regalen, dia sí, dia també, mots incomprensibles per a definir aplicacions efímeres i sovint indomables (com a mínim pels analfabets tecnològics com jo). Android, twitter, selfie o whatsApp són la nova fornada de joves promeses que vénen a rellevar els ja obsolets e-mails, blogs, fax...
També és una obvietat que cal modernitzar la llengua per donar cabuda a aquest degotall de paraules. Però de la mateixa manera que cal revisar els mots que usem per definir els nous conceptes, haurem de reformular també algunes metàfores, analogies i imatges que les noves formes de comunicació han relegat a l'oblit.
La novel·la de l'escriptor empordanès Vicenç Pagès Jordà, Dies de frontera (2014), m'ha fet pensar en la pertinença d'aquest canvi. En un dels passatges finals, tot referint-se a la trajectòria que descriu l'anar i venir de gent al centre de Figueres en un diumenge qualsevol, afirma que vistes des de dalt, deuen recordar les figures erràtiques que dibuixem mentre parlem per telèfon.
Arribats a aquest punt, em pregunto si realment encara hi ha algú que es dediqui a fer gargots mentre parla pel telèfon. La sensació és que això era abans, quan el telèfon era fix i havies de romandre clavat a l'auricular (de vegades al rebedor, o al menjador, o amb una mica de sort en la intimitat de l'habitació) amb la mínima llibertat que et permetia la llargada del cable.
Era aleshores quan ens dedicàvem única i exclusivament a estar per la conversa (dibuixant, o no, figures erràtiques mentre parlàvem). Avui dia, el més normal quan parlem per telèfon és que estiguem a la cua del supermercat, a la consulta del metge o navegant per la xarxa. Qualsevol altra cosa menys estar pel que hem d'estar.
Les vies de comunicació s'han multiplicat en els darrers anys de manera proporcional a les coses que fem mentre ens comuniquem. I de forma inversament proporcional a la qualitat de l'acte comunicatiu en sí. Som a l'era dels 145 caràcters... i poca cosa més. Perquè ja ningú es comunica mentre dibuixa figures erràtiques i prou. Aquesta és una imatge caduca de quan els missatges tenien un emissor i un receptor concrets, de quan les paraules anaven dirigides a tu.
Modernitzem la nostra llengua per donar cabuda a la realitat dels nous temps. I de passada, a més, revisem també la manera com ens relacionem amb els altres. Difícilment ens sentirem entesos, propers i correspostos si dispersem tant la nostra atenció quan ens relacionem.
Doncs deus ser de les poques nostàlgiques que quan parlen estan només per la conversa!!!! Segueix així, guapa. Els que parlem amb tu, t'ho agrirem!!!!!!
Encara dibuixo alguna cosa erràtica, quelcom semblant a una figura geomètrica o a vegades concèntrica.